Padel Racket Kopen
Ben je van plan een padel racket te kopen? Hier moet je op letten.
Het vinden van het juiste padelracket kan moeilijk zijn, in dit artikel wordt bij elk detail stilgestaan waar je op moet letten bij het kopen van een padelracket. Er zijn enorm veel verschillende padelrackets en verschillende merken waaruit je kan kiezen. Allemaal zijn ze net iets anders en het is dus wel belangrijk dat je een racket kiest die past bij je eigen niveau of speelstijl. In dit artikel is het de bedoeling je zo goed mogelijk te informeren waar je op moet letten bij het kopen van een padel racket.

Soorten padel rackets en hun eigenschappen
De padel rackets zijn te onderscheiden in 3 verschillende vormen: rond, druppelvormig, en diamantvormig. Het verschil is zeker als beginner niet goed te zien maar het is zeker wel enorm van invloed. De vorm van het racket bepaald bijvoorbeeld de hoeveelheid controle je hebt over de bal, de snelheid, en spin.
Rondvormige rackets
Het rondvormige padel racket is zoals de naam al doet suggereren vrijwel helemaal rond. Dit betekent dat dit racket een lage balans heeft. De balans ligt dus dichter naar het handvat toe. Hierdoor ontstaat er een lichter gevoel in de top van het racket.
Voor wie is dit padel racket geschikt?
De rondvormige padel rackets zijn over het algemeen goed voor beginnende padellers. De ‘sweet spot’ van dit racket ligt lager bij het handvat en is daardoor ook groter. Het racket bied veel controle en is daarom ook geschikt voor vooral verdedigende spelers. Het gewicht van het ronde padelracket is bijna altijd meer dan 375 gram
Diamantvormige rackets
Het diamant racket is een stukje breder aan de bovenkant van het racket. Dit betekent dat de balans van het racket hoog zit. De balans zit dus in de top van dit racket. De sweetspot is hierdoor ook kleiner dan bij het ronde racket. Dit betekent wel dat je met dit racket en stuk meer power moet hebben dan met het ronde racket.
Voor wie is dit padel racket geschikt?
Het diamantvormige racket is geschikt voor gevorderde spelers. Dit komt doordat dit racket van zichzelf minder controle en wendbaarheid heeft dan het ronde racket. Maar wat je hiervoor terugkrijgt is power. Het is dus aan het niveau van de speler zelf om te zorgen ook controle te hebben met dit krachtiger racket.
Druppelvormig rackets
Het druppelvormige racket zit een beetje tussen het ronde en het diamantvormige racket in. De hoeken van het racket zijn iets aangepast, waardoor de balans meer naar het midden is verschoven. De sweetspot en de balans zijn beide dus neutraal, wat dit een veelzijdig racket maakt.
Voor wie is dit padel racket geschikt?
Dit racket is erg veelzijdig en is dus ook geschikt voor heel veel spelers. Het zit dus tussen het ronde en het diamant racket in qua balans. Dit racket is geschikt voor vrijwel alle speelniveaus en is daarmee een goede gebalanceerde keuze.

Gewicht van een padelracket
Padelrackets wegen doorgaans tussen de 330 en 385 gram. Een lichter racket geeft meer wendbaarheid en zorgt voor extra controle over je slagen. Een zwaarder racket zorgt weer voor meer kracht, maar minder controle. Voor beginners, kinderen en vrouwen is een lichter gewicht aan te raden. Hiermee heb je meer controle over je slagen, wat erg belangrijk is voor beginnende spelers. Spelers van een hoger niveau zouden voor een wat zwaarder racket kunnen kiezen om meer power in hun slagen te krijgen.
Materialen van het padel racket
Als we de materialen van een padel racket bekijken, kunnen we onderscheid maken tussen drie belangrijke delen: het frame, de coating, de grip of het handvat, en de schuimrubber.
Het buitenste frame van een padelracket is gemaakt van glasvezel of kevlar. Glasvezel is de goedkope optie, en kevlar is een stuk duurder, waardoor rackets die gemaakt zijn met dit materiaal ook langer meegaan. Het doel van de bescherming van het racket is om het frame te behoeden voor beschadigingen.Dit bestaat vaak uit een plastic omhulsel aan de bovenkant of een metalen plaat, die voorkomt dat het frame van binnenuit scheurt.
Als we het hebben over de coating van een padelracket, zijn de meest gebruikte materialen glasvezel en carbonvezel. Minder vaak voorkomende materialen voor de coating zijn composiet, grafiet en kevlar.
Aan de binnenkant van een padelracket zit vaak een zachter schuim of EVA-rubber. In hoogwaardige rackets wordt vaak een combinatie van beide gebruikt. Het steviger schuim verhoogt het reactievermogen van het racket, terwijl zachter schuim vaker in goedkopere, minder kwalitatieve rackets wordt toegepast vanwege de lagere productiekosten.
Er bestaan veel verschillende soorten schuim en mengsels die de hardheid van het rubber in de kern van het padelracket bepalen.

Prijsklassen en budgetadvies
Padel rackets zijn voor een paar tientjes al te kopen, maar er zijn ook rackets voor meer dan 300 euro te koop. Als beginnende spelers is het absoluut niet nodig om gelijk een racket te kopen van rond de 200-300 euro te kopen. Als beginnende speler is het belangrijkste woord in padel: Controle. Rackets die zorgen voor veel controle zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 60 euro. De allergoedkoopste rackets zijn ook niet aan te raden omdat deze vaak echt nul power hebben. Voor de wat meer ervaren spelers die meer dan alleen controle zoeken in een racket is een racket van 60 euro niet geschikt. Rackets voor de ervaren spelers beginnen vanaf 90 euro. Ook voor een ervaren speler is het dus echt niet nodig om een super duur racket te kopen, omdat je vanaf 90 euro echt al hele goede rackets hebt die veel power hebben.
Tips voor het testen van een padelracket
Voordat je een padel racket koopt is ook verstandig om een afspraak te maken bij jouw lokale padelclub om een aantal rackets te testen. Tijdens het testen van een racket zijn er vaak tussen de 3-5 rackets die je kan testen. Wat belangrijk is om op te letten bij het testen van een racket is voornamelijk hoeveel controle je hebt. Een ander ding waar je op moet letten is of het racket het gewicht heeft waar je naar op zoek bent. Voor de spelers die een krachtig racket willen is het verstandig om wat smashen te doen om te kijken of het racket voldoende kracht heeft.
Conclusie
Het kiezen van het juiste padel racket kan voor beginners een hele opgave zijn. Er is een heel groot aanbod met allemaal verschillende prijzen, merken, en vormen. In dit artikel hebben we uitgelegd waar je op moet letten bij de vormen van de rackets. Ook is er besproken dat een super duur racket absoluut niet nodig is en zeker niet voor de beginnend speler. Het beste wat je kan doen als je een racket wil kopen is om deze te testen bij jouw lokale padelclub.
Veelgesteld vragen over padel rackets kopen
Wat het beste padelracket is dat is niet zo zwart op wit te zeggen, er zijn heel veel rackets van hoge kwaliteit. Wat een racket echter het beste racket maakt is of deze past bij jouw speelstijl en niveau.
Voor beginners is een goed padelracket een racket met heel veel controle. Dit is super belangrijk als beginnende speler
Wat sommige padelrackets duur maakt zijn de materialen die gebruikt worden tijdens de productie. Ook zijn de technologieën van invloed op de prijs van de rackets.
Over het algemeen past bij een beginnende speler een racket met meer controle en minder kracht. Bij een gevorderde speler past vaker een wat krachtige racket met een kleine sweet spot.
Man 50-60KG 360-365 gr
Man 60-70KG 360-365 gr
Man 70-80KG 365-370 gr
Man 80-100KG 370-380 gr
Vrouwen 40-60KG 330-355 gram
Vrouwen 60-70KG 355-360 gr
Vrouwen 70-80KG 360-370 gr
Kinderen 40-60KG 330-345 gram